Titanic

Vraket efter Titanic ligger kvar på och sedan man upptäckte vraket 1985 så har man hämtat tusentals delar från skeppet som har förts till museer runt om i världen.

Titanic
Titanic

I April 2012 firande man Titanic internationellt med flera spännande evenemang, utställningar och uppträdanden runt om i Irland, och alla de som hade tur nog att vara där kanske tog del av några av de många händelser som tog plats under tiden.

Kort återblick

Här kommer en kort återblick till Titanic och varför hon hade sådan stark koppling till Irland. RMS Titanic var ett känt fartyg som sjönk på sin jungfrufärd den 15:e april 1912 efter att skeppet hade kolliderat med ett isberg natten dessförinnan. Katastrofen som utspelade sig i Atlanten tog över 1 500 människors liv och är en av de största tragedierna i modern sjöfartshistoria. Titanic var det största skeppet som någonsin hade byggts vid hennes jungfruresa och på henne färdades över 2 200 personer som skulle ta sig från Southampton till New York. Skeppet byggds i Belfast av rederiet Harland & Wolff mellan åren 1909–1911, för det brittiska företaget White star Line. Titanic var ett av de pampigaste skeppen som någonsin hade byggts för den tiden och rederiet gavs ofta fria tyglar nr det kom till att inreda och designa interiören av skeppet. Vid den här tiden var kostnaden av skeppet inte prioriterad utan det fick kosta vad det skulle kosta.

Designen

Interiören och designen av skeppet övervakades av Lord Pierre, en direktör vid Harland och Wolff samt av Thomas Andrews som var en arkitekt som ansvarade över designavdelningen på Harland och Wolff. Efter att designen hade godkänts så var rederiet godkända att sätta igång bygget av skeppet. Det designades i den mest yttersta komfort, stil och lyx, vilket inkluderade ett bibliotek, swimming pooler, exklusiva restauranger och en kraftfull trådlös telegraf som kunde användas av passagerarna. Det är kanske inte förvånande att höra att de som reste i de högre klasserna på Titanic var några av de rikaste människorna i världen. Men det är värt att nämna att det även reste över 1 000 emigranter från Storbritannien, Irland och Skandinavien som ville ta sig till ett nytt liv i USA.

Tusen personer dog

Trots att Titanic hade avancerade säkerhetsprotokoll så hade de bristfälliga säkerhetsrutiner kring hur många livbåtar de behövde på skeppet. Faktum är att det bara fanns livbåtar för ungefär 1 000 personer vilket bara var en tredjedel av det totala antalet passagerare på båten. Strax efter kollisionen med isberget så blev passagerare och vissa som arbetade på båten visade till livbåtarna. Vissa av dem blev bara delvis fyllda innan de skickades iväg. Enligt protokollet skulle kvinnor och barn få en plats först. Det gjorde att en stor grupp män – ungefär 90% av vilka som reste i andra eller tredje klass – lämnades kvar på båten. När Titanic till slut sjönk var det fortfarande tusen personer kvar på båten. De som hamnade i vattnet dog inom minuter på grund av de kallatemperaturerna. Endast 710 överlevare