Varför Titanic fascinerar oss #1

Sedan det hade blivit tillkännagivet vid 00.45, hade livbåt nummer 7 varit placerad endast tio meter från Titanic utfall den skulle kunna användas för att rädda fler människor.

Varför Titanic fascinerar oss #1
Varför Titanic fascinerar oss #1

Dorothy och hennes moder Pauline som hade rest med henne såg hur livbåt efter livbåt hade lämnat fartyget. Men efter klockan 02.00 var det uppenbart att majoriteten av passagerare inte skulle kunna lämna fartyget. Då de insåg att skeppet snart skulle sjunka bestämde sig de som satt i livbåt nummer 7 att de skulle ro iväg från Titanic då risken för att sugas ner i vattnet var hög, och så rodde de så snabbt de kunde iväg från skeppet in i den svarta natten. Dorothy kunde inte ta sina ögon från skeppet som nu stod rakt upp.

Hon hörde skriken från 1500 personer

Dorothy lyssnade medan 1 500 personer skrev ut att de ville bli räddade. En hemsk blandning av skrik, gråt och förtvivlan. Det här förstärktes av det ljud som kom from under vattnet när fartyget sögs allt djupare ner under vattnet. Ingen kan beskriva ett sådant ljud, har hon senare sagt.  Innan hon hade klivit ombord på Titanic hade Dorothy Gibson redan förvandlat sig själv från en vardaglig tjej från New Jersey till en modell för den välkända fotografen Harrison Fisher vars populära bilder kom att publiceras i de flesta tidningar på den tiden.

Tog semester

Under våren 1912 var Dorothy så överarbetad att hon bad sin chef att ge henne ledigt. Dagarna var långa ville hon minnas, och det fanns väldigt lite glamour i det vardagliga arbetet. Visst, hon tjänade nästan 1750 kronor i veckan, motsvarande 40 000 kronor idag, men hon var trött, och det gick så långt att hon funderade på att sluta vid studion. Hon har berättat att hon kände sig väldigt trött och alla insisterade på att hon borde ta semester. Så de arrangerade att hon fick en fantastisk resa utomlands. Det verkade vara perfekt!

Bestämde sig för att resa tillbaka

Dorothy och hennes mamma reste till Europa i mars 1912 med en linje som inte bara skulle inkludera kapitalisterna på kontinenten, men också personer från Algeriet och Egypten. Men när de kom fram till Genoa från Venice den 8:e april, fick de ett telegram från deras hotell som förklarade att Dorothy behövde åka tillbaka till USA. En allvarlig situation hade uppstått vid studion och hon var tvungen att komma tillbaka till jobbet och påbörja en ny film. Trots att hon hade varit borta i bara tre veckor hade hon samlat ihop nog med krafter för att börja arbeta igen. Hon kände sig som en ny kvinna, har hon berättat, och skickade ett meddelande och förklarade att hon skulle komma tillbaka till sitt arbete. Efter en kort vistelse i Paris skulle hon segla tillbaka till New York from Cherbourg den 10:e april.