Varför Titanic fascinerar oss #3

Däremot så var det en passagerare på båten, Carlos F. Hurd, som var en erfaren journalist för St. Louis Post, och under ett par dagar hade han pratat med flera överlevande och tagit emot information som räckte till en artikel om 5 000 ord.

Varför Titanic fascinerar oss #3
Varför Titanic fascinerar oss #3

Hans enda problem nu var hur han skulle få rapporten från fartyget och vidare. Han lyckades skicka ett meddelande till sin tidning som i sin tur hyrde en båt som seglade upp vid sidan om Carpathia. När kaptenen på fartyget inte kollade smugglade Hurd iväg sin artikel och kastade iväg den på båten som kom för att hämta artikeln. Den slutgiltiga artikeln publicerades den kommande morgonen och artikeln löd: Titanic bröts i två bitar av ett isberg – 1 500 personer har mist livet.”

Mindes knappt hur hon kom dit

Medan Dorothy Gibson stod på däck på toppen av Carpathia var natten så svart att hon knappt kunde se siluetten av New York. Ovetandes för henne hade tusentals personer kommit för att se hur Carpathia kom fram till staden. Dorothy sprang gråtandes ut från båten in i armarna av hennes styvfader. Snart kom hennes moder också fram till henne. Leonard Gibson omfamnade hennes styvdotter och fru och förde dem genom alla människor och in i en taxi mot en av New Yorks restauranger. Men det fanns bara en sak som Dorothy tänkte på – hennes älskare. Hon förstod att det hade varit opassande för honom att möta upp henne vid båten, då det hade blivit en skandal. Men hon ville verkligen träffa honom. Och efter ett par timmar körde hon fram till hotellet där de hade bestämt sig för att träffas.

Friade och kom med ett förslag

Den kvällen friade han till henne och visade en diamantring värd 100 000 kronor och med det följde också en plan: att skapa en dramatisk film om hennes överlevnad. Snart, berättade han, skulle hon inte bara vara hans fru, utan även mer känd än någonsin. Att Titanic sjönk skulle göra massor av saker möjliga för de två. Allmänhetens aptit för information och detaljer – berättelser om lidande, mod och uppoffring – verkade inte ha någon hejd. Och Brulatour tog situationen i sin fördel genom att visa upp bilder från när båten Carpathia kom fram till New York. Han visade bilder från Titanic i sin fil, bilder av isberget från området där Titanic sjönk.

Inspelningen kan börja

Inom ett par dagar efter hon hade kommit till New York hade hon redan kommit på en idé för en berättelse. Hon skulle spela Miss Dorothy, en ung kvinna som reste i Europa men som var tvungen att resa tillbaka till USA för att gifta sig med hennes förälskelse innan han åkte iväg till flottan. Filmningen påbörjades nästan omedelbart och vid Fort Lee Studio arbetade de intensivt under de kommande månaderna. Hon var uppklädd i samma klänning som hon hade haft på sig under kvällen Titanic sjön – en vit klänning medsvarta skor. Det var inte särskilt mycket skådespeleri i filmen. Utan hon arbetade utifrån hennes minne för att skapa en autentisk historia.